Lääkinnälliset botuliinihoidot

Lääkinnällisissä tarkoituksissa botuliinitoksiinilla voidaan hoitaa hampaiden narskuttelusta eli bruksismista, migreenistä tai liikahikoilusta kärsiviä. Useat ovat saaneet merkittävää helpotusta kevyellä pistoshoidolla, jonka tarkoituksena on rentouttaa hetkellisesti jännittynyt lihas. Toimenpide on nopea, helppo ja turvallinen, ja sen suorittaa Pure Med Estheticsillä botuliinihoitoihin erikoistunut lääkäri. Ennen hoitoa, varaathan lääkärille ajan konsultaatioon.

Botox, eli botuliinitoksiini, on lääkeaine, joka on tunnettu ensisijaisesti maailmalla ryppyjen hoidosta esteettisissä tarkoituksissa. Botuliinitoksiinilla on kuitenkin merkittävä rooli myös lääkinnällisessä hoidossa erilaisten terveysongelmien lievittämisessä ja sitä on tutkittu lääketieteessä hyvin paljon. Botoxin tarkoitus on rentouttaa yliaktiivista lihasta. Pieni määrä lääkeainetta pistetään jännittyneeseen lihakseen, jolloin lihas rentoutuu. Lihasaktiivisuutta heikentämällä voidaan hoitaa useita terveydellisiä ongelmia ja saada merkittävä apu monien sairauksien hoidossa. Suoritamme Pure Med Estheticsillä lääkinnällisiä botuliinihoitoja mm. hampaiden narskuttelusta eli bruksismista, migreenistä ja liikahikoilusta kärsivien hoidossa.

Lääkinnälliset botuliinihoidot suorittaa Pure Med Estheticsissä botuliinihoitoihin erikoistunut lääkäri. Itse toimenpide on nopea ja lähes kivuton ja kestää muutaman minuutin. Varsinaista palautumisaikaa hoidossa ei ole, joten voit palata takaisin normaaleihin arkiaskareisiin välittömästi hoidon jälkeen. Saat klinikalta kattavat jälkihoito-ohjeet lähtiessäsi sekä konsultaatioturvan.

Migreenin hoito botoxilla

Neuromodulaattorihoito eli botuliinihoito on hyväksytty hoitokeinoksi kroonisen migreenin ja jännityspäänsäryn hoidossa. Botoxin vaikutusmekanismi migreenin hoidossa liittyy sen kykyyn estää hermovälittäjiä ja vähentää lihasten jännitystä. Botox sisältää vaikuttavana aineena botuliinitoksiini tyyppi A:ta. Se on proteiini, jonka arvellaan estävän ja vähentävän kipuun liittyvien aineiden vapautumista. Tämä auttaa vähentämään migreenin oireita ja niiden voimakkuutta. Joissakin tapauksissa botuliini eli ns. botox on koettu tehokkaimmaksi avuksi migreenin aiheuttaman päänsäryn hoidossa.

Ennen migreenin hoitoa botuliinilla, lääkäri kartoittaa tarkasti millaisesta päänsärystä on kyse. Migreeni on neurologinen, osin perinnöllinen sairaus. Sille on tyypillistä sykkivä, usein toispuoleinen päänsärky, jota fyysinen aktiivisuus usein pahentaa. Päänsärkyyn voi liittyä lisäksi pahoinvointia ja oksentelua. Usein migreenikohtauksen aikana esiintyy valo-, ääni- ja hajuarkuutta. Yksittäinen migreenikohtaus voi heikentää merkittävästi ihmisen toimintakykyä jopa päiviksi.
Lääkinnälliseen botuliinihoitoon voi hakeutua siinä vaiheessa, kun migreeniä on hoidettu käypähoitosuositusten mukaisesti eikä näistä ole ollut riittävää apua.

Botox bruksismin hoidossa

Bruksismi on varsin yleinen ja ikävä vaiva. Hampaiden voimakkaan yhteen puremisen seurauksena saattaa esiintyä leuan jäykkyyttä, lukkiutumista, leukanivelten naksahduksia, puremalihasten arkuutta sekä pään-,kaulan- ja niskan alueen kipuja ja päänsärkyjä. Hampaiden liikapurenta eli bruksismi vahvistaa voimakasta puremalihasta ja aiheuttaa herkästi leukalinjaan kulmikkuutta, mikä voi erityisesti naisilla tuntua maskuliinisina piirteinä.

Bruksismiin eli narskutteluun löytyy nopea ja tehokas apu botuliinihoidosta, jolla rentoutetaan suurentuneita puremalihaksia ja aktiivisia puremalihaksia. Hoidon seurauksena narskuttelu vähenee tai loppuu kokonaan, alakasvojen leukalinja kapenee ja huomaat merkittävää helpotusta liikapurennan seurauksena aiheutuneisiin oireisiin. Asiakas voi saada avun vuosiksi eteenpäin jo yhdestä hoitokerrasta.

Liikahikoilun hoito botoxilla

Botoxilla voidaan hoitaa kainaloiden, kämmenten ja jalkapohjien paikallista liikahikoilua. Liikahikoilua hoidettaessa botuliinitoksiini injektoidaan ihon sisäisesti, jolloin lääkkeen vaikutus perustuu botuliinitoksiinin kykyyn lamaannuttaa hikirauhanen, jolloin hikoilu hoidetulla alueella loppuu lähes kokonaan. Hoidon tulos on väliaikainen ja hikoilu hoidetulla alueella palautuu ennalleen 3-9kk kuluttua toimenpiteestä. Botuliinitoksiini kuuluu kainalohikoilun hoitona Kelan peruskorvauksen piiriin. Suosittelemme hakeutumaan hoitoon siinä vaiheessa, kun antiperspirantit ja apteekista saatavat valmisteet eivät tuota tuloksia ja hikoilu häiritsee päivittäistä arkea.

Ennen hoitoon tuloa, sinun tulee varata aika lääkärin maksuttomaan konsultaatioon. Konsultaatio on mahdollista pitää myös etänä. Konsultaatiossa lääkäri kirjoittaa sinulle reseptin lääkevalmisteeseen, jonka voit itse hakea apteekista tulevaa toimenpidettä varten. Lääkkeestä saat kelakorvauksen. Lisäksi lääkäri kartoittaa terveydentilasi, hoidon käyttökohteen sekä mahdolliset vasta-aiheet hoidolle. Konsultaatiossa sinulla on mahdollisuus esittää kysymyksiä toimenpiteeseen liittyen. Toimenpide on helppo, nopea ja turvallinen ja useimmat ovat saaneet merkittävää helpotusta kipuihin, jopa vuosiksi.

Lue lisää lääkinnällisistä botox-hoidoista blogista.

Usein kysyttyjä kysymyksiä lääkinnällisistä botuliinihoidoista

  • Botuliinitoksiini kuuluu korvattaviin lääkeaineisiin silloin, kun se on määrätty terveydellisistä syistä sairauden hoitoon. Saat korvauksen suoraan apteekista, jolloin sinun ei tarvitse hakea Kelalta erikseen korvausta lääkeaineesta.

  • Terveydellisissä botuliinihoidoissa hinta koostuu lääkärinpalkkiosta (219e, sis alv 24%), sekä lääkeaineen hinnasta, jonka asiakas erikseen hakee apteekista hänelle määrätyllä reseptillä.

  • Migreenin hoitoon kannattaa hakeutua siinä vaiheessa, kun migreeniä on hoidettu käypähoitosuositusten mukaisesti eikä näistä ole ollut riittävää apua.

    Bruksismin hoitoon kannattaa hakeutua, kun hampaiden narskuttelun seurauksena syntyvät oireet vaikuttavat päivittäiseen arkeen.

    Liikahikoilun hoito botuliinilla voidaan aloittaa, mikäli hikoilu häiritsee sinua.

  • Hoidon vaikutukset alkavat näkymään muutamassa päivässä ja vahvistuvat ensimmäisten viikkojen aikana. Maksimiteho saavutetaan kuukauden kuluttua hoidosta.

  • Hoitotulosten kesto on aina yksilöllinen. Tutkimusten mukaan hoitotulokset kestävät 3–12 kuukautta, jonka jälkeen oireet tulevat jälleen esille.

    Joskus bruksismin hoidossa botuliinitoksiinin rentouttaessa lihaksia, lihakset saattavat toistuvien hoitojen myötä unohtaa vanhat narskuttelutaipumukset. Tämän seurauksena hoidon vaikutukset jatkuvat, vaikka itse lääkkeen vaikutus onkin jo päättynyt.

  • Jos olet raskaana tai imetät, botuliinihoitoa ei tehdä.

    Lääkinnälliset botuliinihoidot vaativat jo olemassa olevan diagnoosin. Varaa aika lääkärin maksuttomaan konsultaatioon, jossa lääkäri voi tarkastaa olemassa olevat diagnoosisi.

Botoxia käytetään myös esteettisessä mielessä ja se onkin yksi tehokkaimmista tavoista hoitaa yläkasvojen juonteita ja ryppyjä sekä ennaltaehkäistä niiden syntymistä. Esteettisistä botox-hoidoista pääset lukemaan lisää palvelusivujen kautta.