Bruksismin hoito botoxilla

Heräätkö aamuisin leuat kipeinä tai kärsit jatkuvista päänsäryistä? Tuntuuko purenta kireältä ja kasvojen lihakset väsyneiltä? Hampaiden narskuttelu eli bruksismi on yleinen vaiva, josta kärsii arviolta yli puolet suomalaisista aikuisista. Joka kymmenennelle narskuttelu aiheuttaa merkittäviä haittoja ja vaivoja arjessa. Bruksismin tehokas hoito vaatii usein asiantuntijan arviointia ja yksilöllisesti suunniteltua hoitoa. Hoitoa suunniteltaessa otetaan huomioon oireiden vakavuus, narskuttelut syyt ja potilaan kokonaisvaltainen elämäntilanne. Tässä blogitestissä pureudumme bruksismin hoitoon botoxilla.

Bruksismin monet muodot

Bruksismi ilmenee hampaiden narskutteluna ja leukojen yhteen puremisena, mikä voi tapahtua sekä valveilla että unen aikana. Valveilla ihminen saattaa huomata kiristelevänsä hampaita esimerkiksi stressaavissa tai keskittymistä vaativissa tilanteissa, kun taas yönarskuttelija ei välttämättä ole tietoinen ongelmastaan. Usein ensimmäiset merkit bruksismista ovat sen aiheuttamat oireet, kuten:

  • Purentalihasten kivut

  • Päänsärky

  • Tinnitus ja korvasäryt

  • Suun haavaumat ja ienvetäymät

  • Leukojen naksuminen ja jännitys

  • Niska-hartiaseudun kivut ja kireys

Joskus oma kumppani tai ystävä saattaa huomauttaa öisestä narskuttelusta ennen kuin ihminen itse tiedostaa sen aiheuttamat ongelmat.

Bruksismin hoito botuliinilla

Tyypillisesti bruksismin hoitoon saapuva asiakas on kärsinyt narskuttelusta jo vuosia, mikä ilmenee voimakkaina kasvokipuina, päänsärkynä ja hampaiden kulumisena. Botox hoito tehdään yleensä siinä vaiheessa, kun ensisijaiset hoitomuodot (esim. purentakisko) eivät ole tuottaneet toivottua apua. Tieteellistä näyttöä botuliinitoksiinin tehosta narskuttelun hoidossa on jo saatavilla. Yhä useampi narskuttelija osaakin hakeutua botox-konsultaatioon itsenäisesti hakeakseen apua narskuttelun aiheuttamiin oireisiin.

Botuliini- eli botox käsittelyn tuloksena hoidetun alueen lihas rentoutuu eikä toimi täydellä tehollaan. Kun lääkäri pistää botuliinia purentalihaksiin, lääkeaine estää lihasten yliaktiivisuutta, jolloin purentalihakset rentoutuvat, narskuttelu vähenee ja bruksismiin liittyvät oheisvaivat lievittyvät.

Mikäli bruksismin aiheuttamat oireet ovat voimakkaita, yhdistelmähoito, jossa asiakas käyttää sekä purentakiskoa että botuliinitoksiinipistoksia, on hoitomuodoista kaikkein tehokkain. Botox rentouttaa ongelma-alueen lihaksia, ja purentakisko suojaa hampaita kulumiselta. Joskus säännöllinen botuliinihoito ikäänkuin kouluttaa lihaksia. Kun lihaksia ei pysty jännittämään, lihakset ikään kuin unohtavat jännitystaipumuksensa ja näin asiakas voi saada apua vuosiksi botuliinihoidoista.

“En olisi uskonut, miten paljon tämä hoito voisi vaikuttaa elämänlaatuuni. Nukun yöni nykyään paremmin, puolisoni kertoo narskutteluni vähentyneen, en tunne enää jatkuvaa lihasjännitystä, enkä enää kärsi päivittäisistä kivuista", Anna kertoo.

Anna, 34, oli kärsinyt vuosia hampaiden narskuttelusta ja puremalihasten jännityksestä. Hän heräsi aamuisin leuat kipeinä, ja migreenin kaltaiset päänsäryt häiritsivät arkea. Hammaslääkäri oli suositellut purentakiskoa, mutta se ei yksinään auttanut lievittämään bruksismin oireita. Lopulta Anna päätti kokeilla botox-hoitoa masseter-lihaksiin.

“Varasin ajan Pure Med Estheticsille lääkärin konsultaatioon ystäväni suosittelemana. Tapasin lääkäri Nicolen, joka totesi heti, että tulisin hyötymään botuliinihoidosta. Hän tunnusteli leuan alueen lihaksia ja kyseli oireistani. Hän kirjoitti minulle reseptin botox-lääkevalmisteeseen, jonka hain apteekista. Sovimme seuraavalle viikolle ajan itse toimenpiteeseen.

"Toimenpide oli nopea, eikä se ollut kivulias. Tunsin pientä nipistelyä lääkärin pistäessä lääkeainetta".

Ensimmäisten viikkojen aikana Anna huomasi, että purentalihakset tuntuivat rennommilta, ja aamuisin leukaperät eivät olleet yhtä jumissa.

Kuukauden kuluttua Anna tajusi, ettei ollut kokenut aamupäänsärkyjä enää viikkoihin. Öinen narskuttelu oli vähentynyt, ja jopa hänen kasvojensa muoto oli muuttunut hieman: aiemmin kulmikas leukalinja oli pehmeämpi ja vähemmän korostunut.

Nyt hän käy botox-hoidossa säännöllisesti noin 6 kuukauden välein pitääkseen oireet poissa.

Leukalinjan esteettinen muutos

Botuliinihoito vaikuttaa rentouttamalla purentalihaksia, mikä vähentää hampaiden narskuttelua ja siihen liittyviä oireita. Hoito saattaa myös muokata alakasvojen muotoa, sillä jatkuvasti jännittyneet lihakset voivat kasvattaa kokoa eli hypertrofoituneita. Tämä tekee alakasvojen alueesta kulmikkaamman ja leveämmän. Botox estää hermosignaaleja, jotka ohjaavat lihasten supistumista. Tämä rentouttaa masseter-lihaksia ja vähentää niiden käyttöä. Kun lihakset eivät ole jatkuvasti ylikuormittuneita, ne alkavat pienentyä käytön vähenemisen myötä. Tämä voi kaventaa kasvojen alaosaa ja tehdä leukalinjasta pehmeämmän ja vähemmän kulmikkaan. Joillakin potilailla botox-hoito voi tuottaa V-muotoisemmat kasvot, koska leukalinjan leveys pienenee ja poskien sekä leuan välinen ero korostuu. Vaikutus ei ole välitön, vaan lihasten kutistuminen tapahtuu vähitellen hoidon jälkeen muutaman kuukauden kuluessa. Jos hoitoa jatketaan säännöllisesti, masseter-lihakset eivät kasva takaisin yhtä suuriksi, mikä voi ylläpitää kaventunutta leukalinjaa.

Hoidon eteneminen

Narskuttelua voidaan hoitaa botox-pistoksilla sen jälkeen, kun bruksismi diagnoosi on tehty. Diagnoosin tekee useimmiten hammaslääkäri. Pure Med Estheticsin kokenut lääkäri Nicole Martins kartoittaa ennen hoitoa hoidon käyttökohteen, haastattelee asiakasta ja kirjoittaa reseptin lääkeainetta varten. Mikäli asiakas on jo aiemmin hoidattanut bruksismia botoxilla, konsultaatio voidaan pitää etänä. Konsultaatiokäynnin jälkeen asiakas voi varata ajan tulevaa hoitoa varten. Hoidon teko vie aikaa muutaman minuutin, eikä erityistä palautumisaikaa tarvita.

Botox purantalihaksiin

Bruksismia hoidettaessa botuliinitoksiinia pistetään narskuttelua aiheuttaviin lihaksiin, jotka sijaitsevat molempien puolien leukakulmissa (Masseter) ja molemmin puolin ohimoilla. Pistäminen vie aikaa muutamia minuutteja. Heti hoidon jälkeen pistoskohdissa saattaa olla pientä turvotusta ja punoittelua, mutta nämä häviävät muutaman seuraavan tunnin aikana. Hoidon jälkeen saunomista on vältettävä 24 tunnin ajan. Ensimmäisten päivien aikana on hyvä välttää liikuntaa.

Bruksismin hoidossa Botoxia pistetään masseter-lihakseen (purentalihakseen), joka on vastuussa hampaiden yhteenpuremisesta ja narskuttelusta. sekä temporalis-lihakseen (ohimolihakseen) lievittämään lihasjännitystä ja päänsärkyjä. Itse toimenpide vie aikaa muutaman minuutin ja useimmat kuvailevat pistoa hyttysenpistoina.

Lääkkeen vaikutus alkaa pikku hiljaa, keskimäärin neljän vuorokauden kuluttua botuliinihoidosta, ja suurimmillaan vaikutus on kahden viikon kohdalla. Bruksismia hoidettaessa tulokset kestävät keskimäärin 4–6 kuukautta. Täysin lähtötilaansa lihakset ovat palautuneet 9–12 kuukauden jälkeen. Hoidon voi uusia 12viikon kuluttua.

Varsinaisen toimenpiteen hinta on 219e. Hinta sisältää lääkärin tekemät pistokset kasvojen puremalihaksiin (masseter ja temporalis) sekä Kanta- ja poliklinikkamaksun. Hinta ei sisällä lääkettä, vaan se tulee itse hakea apteekista. Lääkeaine maksaa kelakorvattuna noin 150euroa. Jos lääkekatto on jo täyttynyt, lääkeaineen hinta vähenee. Vuonna 2025 Kelan vuosiomavastuu on 633,17euroa. Mikäli Kelan lääkekatto eli vuosiomavastuu on täyttynyt, maksat lääkevalmisteesta (Botox/Dysport) apteekissa 2,50€. Lääkekaton täytyttyä hoidon kokonaishinta on siis 219euroa, jos hoito tehdään perusmuotoisena eli vain puremalihaksiin (masseter- ja temporalis-lihakset).

Halutessasi bruksismin hoidon yhteydessä voidaan toteuttaa myös esteettinen hoito, josta lääkäri veloittaa erikseen esteettisiin hoitoihin käytettävän lääkeaineen hinnan. Hinta on alkaen 99€/hoidettava alue.

Pure Med Estheticsin lääkäri tekee viikottain useita lääkinnällisiä botuliinihoitoja.

“Jos mietit, sopisiko lääkinnällinen botuliinihoito sinulle, olet tervetullut meille Pure Med Estheticsiin maksuttomaan lääkärin konsultaatioon. Toteutan viikoittain lääkinnällisiä botuliinihoitoja ja useimmat asiakkaani ovat saaneet niistä merkittävää apua.”

Kontrollikäynti kahden viikon kuluttua

Ensimmäistä hoitokertaa pidetään usein hoitokokeiluna. Suurin osa saa avun vaivaansa, mutta aivan kaikki asiakkaat eivät botuliinipistoksista kuitenkaan hyödy. Kontrollikäynti sovitaan aikaisintaan kahden viikon päähään hoidosta, jotta botuliinitoksiinin hyötyä olisi mahdollista arvioida. Kontrollikäynti on asiakkaalle maksuton.

Mikäli asiakas kokee hyötyvänsä botox hoidosta, hoitotulosta voidaan ylläpitää uusimalla botuliinihoito esimerkiksi puolen vuoden välein. Lyhyin hoitoväli on kolme kuukautta. Alle kolmen kuukauden välein hoitoa ei saa tehdä.


Vältä hoidon jälkeen

Botox-hoidon jälkeen lääkäri käy vielä kanssasi läpi muutamia hoito-ohjeita, joiden noudattaminen on tärkeää. Näin toimimalla saavutat hyvän hoitotuloksen.

  • Vältä hieromasta tai painamasta pistoskohtia hoidon jälkeen, koska tämä saattaa joidenkin lähteiden mukaan levittää botuliinitoksiinia ympäröiville alueille.

  • Pistoskohtia tulee kosketella puhtain käsin hoitopäivänä infektioriskin minimoimiseksi.

  • Raskas liikunta ja saunominen ovat kielletty hoitopäivänä.

  • Suosittelemme välttämään alkoholia seuraavan vuorokauden ajan, sillä alkoholi voi lisätä turvotusta ja mustelmien muodostumista.

  • Meikkiä suositellaan levitettäväksi kasvoille vasta seuraavana päivänä



Toteutamme myös esteettisiä botuliinihoitoja, jotka ovat klinikkamme suosituimpia hoitoja. Esteettisten botuliinihoitojen avulla voidaan poistaa ja ennaltaehkäistä tehokkaasti kasvojen ilmehdinnästä syntyviä ryppyjä ja juonteita. Botox-hoidoilla saadaan kasvoille levollinen, nuorekas ja piristynyt ilme. Lisää esteettisistä botuliinihoidoista pääset lukemaan alla olevasta linkistä.

Edellinen
Edellinen

Kuivan ihon hoito

Seuraava
Seuraava

Miten täyteaineet ja botox eroavat toisistaan?