Botoxin käyttö terveyttä edistävistä syistä

Neuromodulaattori- eli botuliinihoito on yksi tehokkain hoito häivyttämään kasvojen alueen ryppyjä ja juonteita sekä ennaltaehkäisemään niiden syntymistä. Botoxin tarkoitus on rentouttaa yliaktiivista lihasta, jonka avulla saadaan rentoutettua yliaktiivista lihasta. Botoxia voidaan esteettisten tarkoitusten lisäksi käyttää myös lääkinnällisessä tarkoituksessa ja perehdymme niihin tässä blogitekstissä.

Mitä botox sitten on?

Botox on kauppamerkki botuliinitoksiini lääkeaineelle. Botuliinitoksiini on Clostridium-bakteerin tuottama neuromodulaattori. Markkinoilla on saatavilla useita eri botuliinitoksiini lääkevalmisteita. Tutkimukset ovat osoittaneet, ettei valmisteiden välillä juurikaan ole eroja. Botuliinitoksiini teho perustuu siihen, että lääkeaine estää hoidetulla alueella asetyylikoliinin vapautumisen. Asetyylikoliini toimii hermo-lihasliitoksessa välittäjäaineena. Kun välittäjäaineen toiminta estyy, yliaktiivisen lihaksen toiminta heikkenee väliaikaisesti.

Lihasaktiivisuutta heikentämällä voidaan hoitaa useita terveydellisiä ongelmia turvallisesti ja tehokkaasti. Lääkinnällisissä tarkoituksissa botoxilla pystytään hoitamaan tehokkaasti esimerkiksi hampaiden narskuttelusta eli bruksismista, migreenistä tai liikahikoilusta kärsiviä ihmisiä. Hoidon suorittaa aina lääkäri tai hammaslääkäri. Terveyttä edistävä botuliini-hoito edellyttää jo tehdyn diagnoosin.

Bruksismin hoito

Bruksismi on tapa, jolla hampaita puristetaan tai narskutellaan yhteen. Tapa on tahdosta riippumaton ja aiheuttaa haittaa hampaille sekä hyvin usein myös kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin henkisesti ja fyysisesti. Hampaiden yhteen puristaminen tai narskuttelu voi tapahtua unessa tai valveilla ollessa.

Hampaiden narskuttelua säätelee keskushermosto. Bruksismi voi johtua esimerkiksi voimakkaasta stressistä tai geneettisistä ominaisuuksista. Bruksismi voi aiheuttaa vakavaa kipua leukanivelissä, lihaksissa ja pään alueella. Perinteiset hoidot, kuten purentakiskot, voivat olla hyödyllisiä, mutta botuliinitoksiini tarjoaa erittäin tehokkaan lähestymistavan hoitoon. Sen vaikutus perustuu lihasten rentouttamiseen ja siten hampaiden narskuttelun vähentämiseen.

Botuliinitoksiini ei poista narskuttelun perimmäistä syytä, mutta kun narskuttelu vähenee, monien muiden siihen liittyvien terveysongelmien, kuten päänsäryn, huimauksen ja leukojen jäykkyyden on todettu helpottavan merkittävästi.

Bruksismin hoidossa botuliinitoksiini injektoidaan huolellisesti valittuihin lihaksiin, mikä estää liiallisen lihasaktiviteetin. Hoito on nopea ja tehokas, tarjoten asiakkaalle merkittävää helpotusta oireisiin. Vaikutus alkaa usein muutaman päivän kuluessa hoidosta ja kestää yleensä useita kuukausia, jonka jälkeen hoito voidaan tarvittaessa toistaa.

Migreenin hoito

Migreeni ei ole vain päänsärky, se on elämänlaatua heikentävä tila, joka voi vaikuttaa merkittävästi päivittäiseen elämään. Perinteiset lääkkeet eivät aina ole riittävän tehokkaita, ja monet migreenistä kärsivät etsivät apua kivun hallintaan. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet botuliinitoksiinihoidon tehokkuuden migreenin ennaltaehkäisyssä. Potilaat ovat kertoneet huomattavasta helpotuksesta ja vähentyneistä migreenikohtauksista hoidon jälkeen. Monet potilaat ovat löytäneet merkittävää helpotusta juuri tämän hoidon avulla, ja botoxin käyttö migreenin hoidossa kasvaa jatkuvasti. Lääkäri kartoittaa klinikalle tullessa, millaista päänsärky on ja minne botuliinia tullaan pistämään.

Liikahikoilun hoito

Liikahikoilu on hyvin kiusallinen vaiva, josta kärsii arviolta joka kymmenes suomalainen. Hiki on hikirauhasen erittämää laimeaa ja hajutonta suolaliuosta, joka saa pistävän hajunsa vasta kohdatessaan iholla olevia bakteereja. Hiki on kehon tärkeä apulainen ja sen avulla elimistö ylläpitää sopivaa lämpötilaa ja erittää ulos kuona-aineita. Paikallinen liikahikoilu alkaa usein jo lapsuudessa tai nuoruudessa. Jos liikahikoilu haittaa elämää eikä sitä saada muuten kuriin, botox voi olla vaihtoehtona. Botuliinin teho liikahikoilussa perustuu hikoilua välittävien sympaattisten hermojen toimintaa lamaannuttavaan vaikutukseen, jolloin hikoilu hoidetulla alueella loppuu miltei kokonaan. Neuromodulaattoreilla eli botuliinilla saadaan hyviä tuloksia etenkin kainaloiden liikahikoilun lievittämiseksi.

Botuliinitoksiini on pieninä määrinä käytettynä täysin vaaraton lääke. Lääkeaineen annostelu määrittää sen, onko kyseessä hyödyllinen lääkeaine vai “myrkky”. Botuliinitoksiinihoito on turvallinen hoito, kun hoidon suorittaa koulutettu ja kokenut terveydenhoitoalan ammattilainen. Yleisimmät sivuvaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä, kuten pistoskohdan punoitus tai turvotus. Hoito ei vaadi palautumisaikaa ja siksi se on erittäin suosittu hoitomuoto. Suomessa lääkinnällisiä botuliinihoitoja saa suorittaa vain laillistettu lääkäri tai hammaslääkäri. Varaathan ajan lääkärin maksuttomaan konsultaatioon ennen hoitoa.

"Konsultaatiossa kirjoitan sinulle reseptin lääkevalmisteeseen, joka sinun tulee itse hakea apteekista tulevaa toimenpidettä varten. Lääke on kelakorvattava. Lisäksi kartoitan hoidon käyttökohteen sekä mahdolliset vasta-aiheet hoidolle. Konsultaatiossa sinulla on mahdollisuus esittää kysymyksiä toimenpiteeseen liittyen. Botuliinihoidot ovat turvallisia ja tehokkaita hoitoja. Tervetuloa hoitoon. "
— Lääkäri Nicole Martins



Varaa aika lääkärin maksuttomaan konsultaatioon.

Edellinen
Edellinen

Retinoli, ihmeaine ihonhoidossa?

Seuraava
Seuraava

Täyteainehoidoissa korostuu luonnollisuus